Blogger Widgets Twitter Bird Gadget
CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

WELCOME DEAR..

lady bug note

Saturday 26 May 2012

PEMAKANAN DAN SAJIAN PILIHAN

A) DIET SEIMBANG
nMakanan boleh memberi kesan fizikal, mental dan kesihatan yang baik.
nOleh itu diet seimbang perlu diamalkan dalam sajian harian
nDiet seimbang ialah sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang 
diperlukan oleh tubuh dengan kadar yang betul

B) FAKTOR UTAMA DALAM MERANCANG DIET 
SEIMBANG

1. UMUR 

(Bayi, kanak kanak, remaja, dewasa dan orang tua)   Remaja memerlukan diet 
yang berbeza daripada kanak kanak.

2. JANTINA

(Lelaki & Perempuan) Remaja lelaki memerlukan lebih kalori daripada remaja 
perempuan kerana mereka lebih aktif .

3. KESIHATAN

(Pesakit dan sipulih) Orang sakit memerlukan diet tertentu jika dibandingkan 
dengan orang sihat .

4. SAIZ TUBUH

(Gemuk & Kurus)     Saiz tubuh besar biasanya memerlukan lebih kalori 
daripada saiz tubuh kecil.

5. AKTIVITI

Seseorang yang melakukan kerja berat memerlukan lebih kalori   daripada 
yang menjalankan aktiviti ringan.

C) PRINSIP ASAS DIET SEIMBANG

1. kurangkan makanan berlemak dan berkolestrol tinggi
2. lebihkan pengambilan makanan berserat

D) TABIAT MAKANAN YANG SIHAT
nRemaja memerlukan banyak tenaga untuk menjalankan aktiviti 
harian. Oleh itu makanan yang dimakan perlu mengandungi makanan 
yang berkhasiat .

nMesti mengambil hidangan utama
   nSarapan 
 nMakan tengahari
   nMakan malam

nMengamalkan makan mengikut masa

D) FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI 


PERANCANGAM MENU

1- JENIS HIDANGAN

      Hendaklah berasaskan sajian majlis formal atau tidak formal.


2. KEGEMARAN
  
    Makanan kegemaran  individu perlu di beri penekanan semasa merancang 
  
     menu


3. PERBELANJAAN

    Hendaklah mengikut peruntukan perbelanjaan yang ditetapkan untuk 

    mengelakan pembaziran.


4. SUMBERMAKANAN

    Bahan yang digunakan pada musimnya adalah lebih segar dan murah


5. KEMUDAHAN FIZIKAL

     Alatan memasak yang lengkap membolehkan makanan disediakan, dimasak 

     dan dihidang dengan sempurna. Sumber tenaga memudahkan dan 

     mempercepatkan penyediaan makanan.


6. KEPELBAGAIAN

     Mempunyai variasi dari segi kaedah memasak, tekstur, rasa, warna dan 

     bahan makanan.



D) CONTOH MENU SARAPAN YANG SEIMBANG, 

MUDAH DAN CEPAT UNTUK DISEDIAKAN


MENU 1

Kopi

Sandwic

Bubur Nasi

Buah buahan

Segar


MENU 2

Minuman

Bersusu

Emping jagung

Roti Bakar

Telur dadar

Jus oren


MENU 3

Nasi Lemak

Buah Tempatan

Minuman

Bersusu


E) CONTOH MENU MINUM PAGI DAN 

PETANG


MENU 1

Air Teh

Kuih Lompang

Berlauk

Kek Pisang

Buah Tembikai


MENU 2

Air Limau

Sandwic Sambal

Kueh Keria

Agar agar Buah



C) PRINSIP MEMASAK


Prinsip memasak ialah memasak makanan 
menggunakan haba kering dan haba lembap :

Haba Kering Memasak makanan dalam udara

panas (membakar dalam ketuhar) atau pancaran 

haba (menggril) atau dalam minyak panas 

menggoreng.

Haba Lembab Memasak dalam cecair panas atau 

dengan mengwap makanan .




0 comments:

Post a Comment