A) DIET SEIMBANG
nMakanan boleh memberi kesan fizikal, mental dan kesihatan yang baik.
nOleh itu diet seimbang perlu diamalkan dalam sajian harian
nDiet seimbang ialah sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang
diperlukan oleh tubuh dengan kadar yang betul
B) FAKTOR UTAMA DALAM MERANCANG DIET
SEIMBANG
1. UMUR
(Bayi, kanak kanak, remaja, dewasa dan orang tua) Remaja memerlukan diet
yang berbeza daripada kanak kanak.
2. JANTINA
(Lelaki & Perempuan) Remaja lelaki memerlukan lebih kalori daripada remaja
perempuan kerana mereka lebih aktif .
3. KESIHATAN
(Pesakit dan sipulih) Orang sakit memerlukan diet tertentu jika dibandingkan
dengan orang sihat .
4. SAIZ TUBUH
(Gemuk & Kurus) Saiz tubuh besar biasanya memerlukan lebih kalori
daripada saiz tubuh kecil.
5. AKTIVITI
Seseorang yang melakukan kerja berat memerlukan lebih kalori daripada
yang menjalankan aktiviti ringan.
C) PRINSIP ASAS DIET SEIMBANG
1. kurangkan makanan berlemak dan berkolestrol tinggi
2. lebihkan pengambilan makanan berserat
D) TABIAT MAKANAN YANG SIHAT
nRemaja memerlukan banyak tenaga untuk menjalankan aktiviti
harian. Oleh itu makanan yang dimakan perlu mengandungi makanan
yang berkhasiat .
nMesti mengambil hidangan utama
nSarapan
nMakan tengahari
nMakan malam
nMengamalkan makan mengikut masa
D) FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI
PERANCANGAM MENU
PERANCANGAM MENU
1- JENIS HIDANGAN
Hendaklah berasaskan sajian majlis formal atau tidak formal.
2. KEGEMARAN
Makanan kegemaran individu perlu di beri penekanan semasa merancang
menu
3. PERBELANJAAN
Hendaklah mengikut peruntukan perbelanjaan yang ditetapkan untuk
mengelakan pembaziran.
4. SUMBERMAKANAN
Bahan yang digunakan pada musimnya adalah lebih segar dan murah
5. KEMUDAHAN FIZIKAL
Alatan memasak yang lengkap membolehkan makanan disediakan, dimasak
dan dihidang dengan sempurna. Sumber tenaga memudahkan dan
mempercepatkan penyediaan makanan.
6. KEPELBAGAIAN
Mempunyai variasi dari segi kaedah memasak, tekstur, rasa, warna dan
bahan makanan.
D) CONTOH MENU SARAPAN YANG SEIMBANG,
MUDAH DAN CEPAT UNTUK DISEDIAKAN
MENU 1
Kopi
Sandwic
Bubur Nasi
Buah buahan
Segar
MENU 2
Minuman
Bersusu
Emping jagung
Roti Bakar
Telur dadar
Jus oren
MENU 3
Nasi Lemak
Buah Tempatan
Minuman
Bersusu
E) CONTOH MENU MINUM PAGI DAN
PETANG
MENU 1
Air Teh
Kuih Lompang
Berlauk
Kek Pisang
Buah Tembikai
MENU 2
Air Limau
Sandwic Sambal
Kueh Keria
Agar agar Buah
C) PRINSIP MEMASAK
Prinsip memasak ialah memasak makanan
menggunakan haba kering dan haba lembap :
Haba Kering – Memasak makanan dalam udara
panas (membakar dalam ketuhar) atau pancaran
haba (menggril) atau dalam minyak panas
menggoreng.
Haba Lembab – Memasak dalam cecair panas atau
dengan mengwap makanan .
0 comments:
Post a Comment