Cili ialah sejenis sayuran berbuahdipercayai berasal dari Mexico dan Amerika Selatan . Dikenali juga sebagai lada atau cabai Nama saintifik cili capsicum annum Linn
Kawasan pengeluar utama Johor , Perak dan Kelantan.
Jadual : Zat pemakanan cili
(bagi setiap 100 gm yang boleh dimakan)
BOTANI TANAMAN
KULTIVAR-KULTIVAR YANG DISYORKAN
Penyediaan Anak Benih
Terdapat tiga cara penyediaan anak benih yang disyorkan, iaitu:-
1. Semaian Batas - Proses penanaman cili dilakukan di atas batas semaian.
2. Semaian Polibeg - Proses penanaman cili di lakukan di dalam polibeg.
3. Semaian Kotak - Proses penanaman cili dilakukan di dalam bekas-bekas semaian (contoh pasu kertas
dan kotak semaian plastik berbilang sel)
Penyediaan Kawasan
•Merangkumi kerja-kerja pembersihan tanah, pembajakan dan pembinaan batas.
•Tanah dibajak dan digembur sedalam 15 - 22 cm.
•Aktiviti penyediaan tanah ini memberi keadaan fizikal yang baik untuk pembesaran pokok cili
disamping menolong mengurangkan populasi rumpai .
•Selepas menabur baja organik semasa pembajaan asas, batas hendaklah ditutup dengan
plastik lutsinar untuk kawalan rumpai dan mengurangkan serangan aphid.
•Kemudian tebuk lubang di atas plastik lutsinar dengan menggunakan penebuk lubang khas.
•Jarak di antara lubang ialah 90 cm di dalam satu barisan.
Pembajaan
Pengairan
•Pengairan boleh dilakukan dengan menyiram atau menggunakan sistem pengairan renjis.
•Sistem pengairan renjis mempunyai kecekapan pengairan 65 - 75% dan keperluan tenaga
kerja yang rendah.
•Perparitan diperlukan bagi kawasan yang menghadapi masalah saliran. Parit ladang
•Dibina untuk menyalirkan air berlebihan ke parit utama.
Kawalan serangga perosak
i) Nama perosak : Kutu Daun (Aphis spp.)
• Bahagian diserang : Daun, bunga dan buah muda
• Peringkat pokok
diserang : Semua peringkat.
• Simptom : Daun menjadi kerekot, bunga gugur
dan buah terbantut.
• Kawalan : Sembur dengan chlorpyrifos atau
imidacloprid kadar yang disyorkan
selepas anak benih ditanam ke ladang
jika perlu.
(ii) Nama perosak : Kutu Trips (Thrips spp.)
•Bahagian diserang : Daun dan bunga.
•Peringkat pokok : Semua peringkat diserang
•Simptom : Daun menjadi kerekot dan bunga gugur.
•Kawalan : Sembur dengan racun serangga seperti chlorpyrifos,
•cypermethrin, deltamethrin, dimethoate atau imidacloprid
•mengikut kadar dan kekerapan yang disyorkan sehingga pokok berumur 2.5 bulan
Larva memakan daun
Lalat buah dewasa
Larva H. armigera
KAWALAN PENYAKIT
(i) Penyakit : Antraknos buah
• Penyebab : Colletotrichum capsici
• Bahagian diserang : Buah
• Cara merebak : Biji benih, angin
• Simptom : Bintik-bintik lekok dan berpusar, berwarna keperangan
terdapat di kulit buah. Lekok-lekok ini aka membesar,
menjadi kehitaman dan akhimya buah busuk dan gugur
Bagi pencegahan penyakit, rawat biji benih dengan racun
kulat yang Sesuai mengikut kadar yang disyorkan. Musnahkan
buah yang diserang.Sembur racun kulat seperti mancozeb,
chlorothalonil, thiophanate methyl, propineb atau
difenoconazole mengikut kadar yang disyorkan
(ii) Penyakit : Hawar pucuk
• Penyebab : Choanephora cucurbitarum
• Bahagian diserang : Pucuk
• Cara merebak : Angin
• Simptom : Terdapat spora-spora hitam pada pada pucuk yang
• Kawalan : Rawat biji benih dengan racun thiram atau captan
mengikut kadar yang disyorkan. Musnahkan buah
yang diserang. Guna racun kulat seperti
chlorothalonil, copper hydroxide mengikut kadar
yang disyorkan.
PEMUNGUTAN HASIL
•Berbunga 60-75 hari selepas menanam di ladang.
•Buah akan masak 30-35 hari selepas berbunga.
•Buah yang masak berwarna merah dan biasanya dipungut secara manual setiap 3-4
hari sekali.
•Tempoh pengeluaran hasil adalah di antara 3-4 bulan dari tempoh hari pertama
mengutip hasil.
•Hasil cili bergantung kepada Kultivar yang di tanam.
•Peringkat yang sesuai untuk memungut hasil cili bagi kegunaan segar ialah bila buah
berwarna hijau tua kemerahan.
•Cili akan diproses atau dijadikan cili kering, peringkat yang sesuai untuk dipungut ialah
apabila berwarna merah sepenuhnya.
• Cili dipetik dengan tangan bersama tangkainya sekali.
•Sebaik-baiknya kerja mengutip hasil dilakukan pada waktu atau lewat petang ketika
suhu rendah.
Indeks Kematangan
a.Indeks Satu (Tidak Matang)
1. Kulit berwarna hijau muda
2. Dipasarkan sebagai cili hijau
b.Indeks Dua (Matang)
1. Kulit berwarna hijau tua
2. Keadaannya berkilat
3. Dipasarkan sebagai cili hijau
c. Indeks Tiga (Cukup Matang)
1. Kulit kelihatan berwarna merah dan
hijau ataupun hijau merah
2. Dipasarkan sebagai cili merah
d. Indeks Empat (Cukup Matang)
1. Kulit cili berwarna merah dan sedikit hijau
2. Keadaan ini masih boleh diterima oleh pasaran
pada peringkat runcit dan dipasarkan sebagai cili
merah
e. Indeks Lima (Cukup Matang)
1. Kulit cili berkenaan berwarna merah
sepenuhnya
2. Dipasarkan sebagai cili merah
f. Indeks Enam (Cukup Matang)
1. Kulit cili berkenaan berwarna merah
kehitaman dan struktur kulit buah
PENGENDALIAN LEPAS TUAI
BELANJAWAN
0 comments:
Post a Comment